marți, 5 noiembrie 2013

Cum se spune "întâlnire" în ebraică




פְּגִישָׁה, מִפְגָּשׁ, אָסֵפָה, יְשִׁיבָה


După acum se vede din titlu, sunt multe cuvinte pentru întâlnire în ebraică.  


פגישה

Cel mai folosit cuvânt este פְּגִישָׁה listen and repeat. Vine  de la verbul activ -simplu לִפְגּוֹשׁ listen and repeat - a  întâlni - cu rădăcina פ.ג.שׁ (p.g.sh) (înrudită cu rădăcina פ.ג.ע (p.g.a) cu sensul de a răni în ebraica modernă și biblică, dar și a contacta în ebraica biblică).

פגישה se referă la o întâlnire destul de formală, de obicei între două persoane.  פגישה este și cuvântul pentru o întâlnire romantică, folosit de multe ori în locul americanului דֵּייט listen and repeat.

מפגש

 
מִפְגָּשׁ listen and repeat, tot de la rădăcina פ.ג.שׁ este o întâlnire mai puțin formală, de obicei o reuniune de prieteni  - מִפְגַּשׁ חֲבֵרִים listen and repeat.


אספה

  אֲסֵפָה listen and repeat înseamnă, literalmente, adunare. Vine de la verbul activ -simplu   לֶאֱסוֹף listen and repeat - a aduna, cu rădăcina א.ס.פ (a.s.p).

O ședință profesor/părinte este אֲסֵפַת הוֹרִים listen and repeat - literalmente, o adunare de părinți.


ישיבה

יְשִׁיבָה listen and repeat este cel mai formal termen pentru întâlnire. Vine de la  verbul activ -simplu  לָשֶׁבֶת listen and repeat - a ședea - cu rădăcina י.שׁ.ב (y.sh.b). Deși sensul principal al לשבת este a sta jos, înseamnă și a se întâlni.

O ישיבה este de obicei o întâlnire de nivel înalt, cu mai mulți oameni care au autoritate.

De exemplu:

בַּכְּנֶסֶת קָרְאוּ לִישִׁיבַת חֵרוּם.
În Knesset, s-a cerut o reuniune de urgență.



Cuvântul ישיבה se referă și la un loc de studiere a Torei, unde oamenii se adună și stau jos pentru a studia sau dezbate aceleași subiecte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu